zaterdag 12 maart 2016

huls of inhoud

Inhoud of huls.
Een glas die het water vast houd
De huls is handig, de inhoud lest je dorst.
Een boek met een verhaal
De pagina's zijn handig, de inhoud neem je mee op reizen waar je fysiek niet bent geweest.
De mal van de kaars
De mal geeft de vorm, maar het is de kaars die zal stralen
Zo is het toch ook met het uiterlijk van iemand,
is het niet de persoon waar het om gaat?
Is het niet dat de huls deze persoon aan je zichtbaar maakt
En dat je zo contact kan maken om de bezieling van de persoon te ontdekken?
En is het dan ook niet zo, dat het gaat om de bezieling, die je raakt, die je je herinnert, wanneer de levende lijve van deze persoon al uit je leven is verdwenen. Het zij door een natuurlijke scheiding, een verhuizing, een nieuwe baan of door de dood. Dat maakt geen verschil, de bezieling blijft je bij, de inhoud van deze huls die jij kent onder een naam. Die naam is verbonden aan de emotie die de bezieling bij je oproept. Is het dan niet ontzettend mooi om je eigen bezieling te laten stralen, zodat anderen zich daar aan kunnen oprichten, zich aan kunnen voeden en zich aan kunnen vast houden, zelfs al ben je niet in levende lijve in de buurt om hen te steunen.
Dat is maar goed ook, we hebben hoogstwaarschijnlijk allemaal mensen die ons die steun geven, ook al zijn ze er niet in de levende lijve bij. Zelfs al hebben we hen niet eens in levende lijve ontmoet. Denk maar aan Nelson Mandela en Moeder Theresa. Wie heeft hen de hand geschud en toch raken hun bezieling ons, wanneer we denken aan wat zij hebben uitgeleefd.
Een huls is makkelijk te vervangen, dat is het ene poppetje voor het andere neer zetten. De ene persoon door de ander vervangen, als of het om lopende band werk gaat, waar iedereen hetzelfde moet doen. Maar wanneer het om inhoud gaat, is dat op geen enkele manier uitwisbaar of vervangbaar. Dat is wat blijft, tot ver voorbij de dag van vandaag en morgen. Bezieling geeft inhoud, die langer blijft dan onze huls, ons lichaam. Wat doe jij om je bezieling te tonen?
Ik doe dat o.a. met de kaarsen, een grote dit keer:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten