woensdag 21 oktober 2015

Onvoorwaardelijke Liefde

Er gebeurt veel, veel dat onvoorspelbaar en onstuimig is. Veel dat we niet voorzien hadden en graag anders hadden gewild. Wie ons gezin kent, weet maar al te goed, hoe omvangrijk de uitdagingen zijn die we elke dag opnieuw aan gaan. Die elke dag ons leven bepalen en onze gemoedstoestand beheersen.
Door het overlijden van Mirthe ben ik anders gaan kijken naar dat wat Liefde heet. Die onvoorwaardelijke Liefde die je nodig hebt, om te kunnen los laten, wat zo mooi, kostbaar en je zo ontzettend dierbaar is. Die Liefde die altijd de verbinding geeft tussen Mirthe en ons. Die is diep, overwint elke barriere tussen leven en dood.
De onvoorwaardelijke Liefde gaat gepaard met een vermogen tot echt houden van. Het gaat gepaard met een verbondenheid die door geen teleurstelling, geen tegenslag en geen enkele ervaring teniet gedaan kan worden. Onvoorwaardelijke Liefde, zegt het woord zelf al, is vrij van voorwaarden, puur, eerlijk en oprecht ongeacht wat er tegen over staat, want dat is toch altijd ontoereikend. Onvoorwaardelijke Liefde is dieper dan alles wat je er mogelijkerwijs tegenover kan zetten. Onvoorwaardelijke Liefde brengt je bij elkaar, ondanks de barrieres die het leven op je pad opwerpt. Dit kan de Dood zelf zijn, dit kan verdriet, pijn en ondraagelijk verlies zijn.
Soms kan je niet samen zijn, door de barrieres die het leven opwerpt, of dit nou door het lot wordt opgeworpen, of door keuzes die gemaakt worden op basis van gevoel. Het is één van de moeilijkste dingen, één van de moeilijkste keuzes wanneer het lijkt alsof het op zoveel andere manieren had gekund. Er is altijd een keuze, altijd een manier om het anders te doen. Wat is juist? wat is passend? wat is het beste? Voor iedereen betrokken. Het is en blijft een uitdaging. Het leven gaat niet zonder slag of stoot, zoals we graag zouden willen. Verzet en weerstand komen om de hoek kijken in de vorm van teleurstelling en boosheid. Het doet pijn, om te beseffen dat samen zijn, pijn doet. Dat er keuzes gemaakt moeten worden om te zorgen dat samen zijn een optie blijft. Maar dat is het onderzoeken waard, wanneer Onvoorwaardelijke Liefde in je leven is getrokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten