donderdag 15 oktober 2015

Geronimo Stilton

De knipoogjes blijven komen. Vanuit geheel onverwachte hoek, dat is elke keer weer een verrassing. Wie de SuperMirthe's Lichtpuntjes kent, kent ook mijn voorliefde voor de Regenboog.
Over de symboliek van de Regenboog heb ik nog niet zo veel nagedacht, ik hou gewoon van de kleuren, zoals Mirthe ook een veelzijdig, kleurrijk mensje was. Die symboliek mag duidelijk zijn.
Toch wordt mij op niet misverstane wijze geleerd wat nog meer de betekenis van de Regenboog is. Ik lees met Lars in het Fantasia boek van Geronimo Stilton. Een serie boeken waar naast een allegrappigst verhaal, met allergrappigste, lange woorden, ook nog de nodige weetjes in opgenomen zijn. In kaders ingekleed, zodat er voor gekozen kan worden om wat weetjes te lezen of links te laten liggen. Niet noodzakelijk om het verhaal te begrijpen, maar dus wel educatief. Ook voor de oudere generatie, heel interessant.
Zo zijn we eindelijk in het verhaal op het punt aangekomen dat de Geronimo bij de eeuwig slapende Florina aan komt. Hij maakt haar wakker, zoals alleen hij dat voorbestemd is te doen (herkenbaar van alle sprookjes...). Er ontstaat een Regenboog, van 7 kleuren, als symbool van de Vrede. Zoals in veel mooie en ware verhalen, wordt ook hier de Liefde genoemd als verdediging tegen het kwaad. In het kader naast het verhaal staat het volgende over de Regenboog:

Regenboog

Symbolische brug tussen  hemel en aarde.
Iris, de boodschapper van de goden,
reisde voor de oude Grieken over de Regenboog
In het bijbelboek Genesis verschijnt de Regenboog
na de zondvloed om de vriendschap tussen God
en alle levende wezens te tonen.
Tegenwoordig is het een algemeen symbool van Vrede.

Hoe mooi is dat? En Vrede is niet alleen leven in afwezigheid van oorlog. Zoals wij in Vrede leven, is maar 1 manier van kijken naar Vrede. Leven in Vrede is zoveel dieper en dichterbij dan de afwezigheid van oorlog. Leven in Vrede kan je in jezelf vinden, wanneer de strijd tussen de eigen emoties gestreden is en je volledig kan omarmen wat je leven je brengt. Ongeacht de beproevingen, het verdriet, het onrecht, de teleurstellingen. Alles is terug te brengen naar leven door deze emoties heen en te zoeken naar die manier die Vrede brengt. Er is geen weg omheen, het is altijd de weg door de beproevingen heen, door de emoties, door de teleurstellingen heen. Hoe pijnlijk ook. De Regenboog laat zien hoe veelzijdig het leven is en hoe gevarieerd de weg naar de Vrede is. Dat de Regenboog er zo prachtig uit ziet, is een troost, op een weg die aanvankelijk zo pijnlijk is. Het is de moeite waard, dat geloof ik zeker.

1 opmerking:

  1. Het zijn zulke mooie boeken. Fijn dat jullie samen zo kunnen genieten van die momenten.

    de regenboog zal jullie vergezellen op de tocht van het leven en misschien helpen hem soms een beetje mooier te kleuren! 💋💋

    BeantwoordenVerwijderen